Even voorstellen

Ik ben Brigitte Tak, een alleenstaande vrouw en moeder van een inmiddels volwassen, lieve zoon en zeven heerlijke katten: twee Maine Coons, een Heilige Birmaan en vier halflangharige mengelmoesjes. Na jaren in de administratie en de GGZ te hebben gewerkt, besloot ik mijn hart te volgen en van mijn hobby mijn beroep te maken. Want wat is er nu leuker dan de hele dag met katten bezig te zijn? Zo kwam ik via een andere kattentrimster op het idee om een kat- en vachtvriendelijke opleiding te volgen. Ik heb mijn diploma behaald bij CatsClass, waar ik veel heb mogen leren over katten en gedrag, huid, vachtcyclus en vachtbesparend werken. Iets waar ik volledig achtersta. Het welzijn van de kat staat voorop!

Image 1

Kat- en vachtvriendelijk werken

Ik ben een voorstander van zoveel mogelijk vacht op de kat te laten zitten. De kat heeft de vacht nodig als bescherming tegen kou en warmte, maar ook tegen gevaren van buitenaf, zoals nagels of scherpe takken. Daarnaast zitten er in de vacht speciale haren waarmee de kat warmte, kou en druk aan de hersenen kan doorgeven. De kat heeft zijn vachtje dus echt hard nodig. Ik kan voorzien in goede adviezen over vachtverzorging: hoe je de vacht gezond en klitvrij houdt per jaargetijde en hoe je de ruiperiode zo makkelijk mogelijk maakt. Ik werk zonder dwang. Dat wil zeggen: niet op de tafel drukken of in een tuigje stoppen. Klitjes proberen we uit te kammen, maar alleen als dat pijnloos kan. Als een klit te groot of te vast zit, scheren we die er voorzichtig uit met zo min mogelijk haarverlies. Zo trekken we geen haar uit en veroorzaken we geen wonden of pijn. We willen het stresslevel van de kat zo laag mogelijk houden. Een bezoekje aan de trimster is immers al spannend genoeg.

Image 2

Bijscholen

Momenteel ben ik mij aan het bijscholen als kattengedragstherapeut en heb ik bij de Tinley Academie inmiddels een aantal modules gevolgd. Dat doe ik zodat ik zowel u als uw kat nog beter kan helpen bij het oplossen van gedragsproblemen zoals angst, agressie, stress en plassen buiten de bak. Wij mensen willen kattenproblemen vaak op een menselijke manier oplossen, maar katten zijn nu eenmaal geen mensen en hebben een andere aanpak nodig. Katten "spreken" ook een andere taal en kunnen ons met hun gedrag duidelijk maken wat er aan de hand is. Het is fantastisch om me in die wereld te mogen verdiepen.

Daarnaast heb ik me aangesloten bij Happy Cats, waar ik losse trainingen volg en handige tips en tricks opdoe van gedragstherapeute Anneleen Bru over hoe we onze kat nog gelukkiger kunnen maken. Neem gerust eens een kijkje op haar website van Happy Cats.

Image 3

FAQ

  • Mijn kat heeft kort haar. Die hoeft toch niet naar de trimsalon?
    De meeste kortharige katten kunnen hun eigen vacht prima bijhouden. Maar oudere katten en wat te dikke katten kunnen al in de problemen komen omdat ze niet meer bij alle plekken op hun liggen kunnen komen. Ook katten met een extreem dikke vacht zoals Britjes kunnen wel wat hulp gebruiken.
  • Moet ik mijn kat wekelijks kammen?
    Nee, daarmee beschadig je het haar waardoor het meer gaat klitten en vilten en verwijder je veel onderwol waardoor je een permanente rui kan veroorzaken. Controleren op klitten en deze vroegtijdig verwijderen is voldoende. Bij grote klitten of probleemvacht, schakel een vachtvriendelijke trimsalon in voor advies of hulp.
  • Mijn kat blijft verharen, ik kan hem we blijven kammen.
    De ondervacht van de kat is gemaakt om los te laten dus je kan net zo lang blijven kammen tot er geen ondervacht meer over is. Niet doen dus. De rui hoort erbij.
  • Mijn kat heeft een dikke vacht en heeft het in de zomer vast erg warm. Kan ik hem niet beter scheren?
    Nee, de vacht dient als isolatie. Net als een thermosfles. Van de winter houdt de vacht de warmte binnen en van de zomer houdt de vacht de warmte buiten. Als je hem scheert kan de kat zijn eigen temperatuur niet meer regelen. Ook dient de vacht o.a. als bescherming van het dunne huidje.